Festiwal Kuchnia Inspiracji jest okazją do poznania Lublina – miasta kulinarnych kontrastów, które przez wieki czerpało inspiracje z kuchni staropolskiej, kresowej i żydowskiej.
CZYTAJ: Każdy może pomóc. Świąteczna Zbiórka Żywności w lubelskich sklepach
Lublin i cały nasz region słyną z doskonałych miodów, ziół, ryb słodkowodnych, dziczyzny i… warzyw okopowych. I te elementy stały się inspiracją do spaceru kulinarnego z Przewodniczką Inspiracji Danutą Borzecką.
– W tym roku bohaterem jest ziemniak. Zapraszam więc na wycieczkę, która będzie o nim opowiadała, o jego obecności w regionie i Polsce. Będzie można dowiedzieć się, z czym się to jadło, z czym się to piło? Wycieczka ruszy pod hasłem „Ziemniaki, kartofle, pyry i babole polecają się na stole”. Będzie więc o bogactwie ziemniaka, ale odniesiemy się także do miejsca, w którym jesteśmy. To wycieczka kulinarna, ale pojawi się też troszeczkę literatury z ziemniakiem – zapowiada Danutą Borzecką.
Spacer kulinarny – bezpłatny, otwarty dla mieszkańców Lublina i turystów – rozpocznie się o godzinie 11.00. Początek przy wejściu do Zamku Lubelskiego.
MLJ / opr. ToMa
Fot. pixabay.com
Pliki dźwiękowe
Danuta Borzecka




!["Rozpaleni". Wielkie spotkanie w Lublinie [ZDJĘCIA] 4 EAttachments9105652d526443d3992848e35fda59dd8fc1067 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/11/EAttachments9105652d526443d3992848e35fda59dd8fc1067_xl-350x250.jpg)
![Portret w glinie. Cykl warsztatów rzeźbiarskich dobiegł końca [ZDJĘCIA] 5 EAttachments9105933b2d3bb42de21f455ef94ce436b9b60fd xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/11/EAttachments9105933b2d3bb42de21f455ef94ce436b9b60fd_xl-350x250.jpg)




