Politechnika Lubelska rozpoczyna współpracę z Fabryką Cukierków „Pszczółka”. Dziś w tej sprawie została podpisana umowa.
– Z miłą chęcią będziemy witali studentów lubelskiej Politechniki na stażach i praktykach u nas – mówi członek zarządu „Pszczółki” Justyna Budzyńska. – To jest 72 lata produkcji karmelków, ale w tym momencie mamy również linie czekoladowe, które są nowoczesne i naprawdę robią wielkie wrażenie. Myślę, że jeśli chodzi o nasze wsparcie ze strony zakładu, to będzie bardzo duzy potencjał do wykorzystania dla studentów. Bardzo byłabym zbudowana, gdyby studenci zostawali w takich miejscach jak „Pszczółka” i myślę, że to będzie główny cel naszej współpracy.
– Będziemy wspierać „Pszczółkę” przede wszystkim w obszarze informatyzacji, automatyzacji i robotyzacji produkcji – mówi kierownik Zakładu Robotyzacji i Organizacji Produkcji Politechniki Lubelskiej profesor Arkadiusz Gola. – Ale też optymalizacji procesów produkcyjnych, nie tylko w aspekcie efektywnościowym, ale również zrównoważonego rozwoju. No i oprócz tych prac stricte naukowych będziemy dążyli również do współpracy na poziomie dydaktycznym. I marzy nam się długofalowa współpraca, gdzie studenci poprzez realizację praktyk, prace dyplomowe będą rozwiązywali problemy i wyzwania, które pojawiają się w „Pszczółce”.
CZYTAJ: Politechnika Lubelska chce zostać uczelnią badawczą
Umowa ma także umożliwić realizację wspólnych projektów oraz organizację wizyt studyjnych dla kadry naukowej.
Politechnika Lubelska jest drugą uczelnią w Polsce, z którą Fabryka Cukierków „Pszczółka” podpisała umowę o współpracę.
EwKa / opr. LisA
Fot. Politechnika Lubelska Facebook