Festiwal kawy, czekolady i herbaty trwa w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. Swoją ofertę prezentują wystawcy z całej Polski. W programie imprezy są także warsztaty i pokazy mistrzów, dyskusje oraz degustacje czekolady, kawy i herbaty.
Receptę dobrej kawy zdradza współorganizator festiwalu Kacper Niedziałek. – W dobrej kawie najważniejsza jest woda. Może nie wydaje się to aż tak ważne, ale nawet jeśli będziemy mieli najlepszą, najdroższą kawę i jeśli będziemy mieli złą wodę, to po prostu ta kawa nam nie wyjdzie. Drugi element – albo kawa, czyli ziarno, jakie kupimy, albo osoba zaparzająca. Czyli czy wiem, jak ją zaparzyć? Czy mam jakąś metodę, którą parzę: czy zwykłą „zalewajkę”, czy w ekspresie? Ważne jest, żebym wiedział, co robię i jak mam to zrobić.
CZYTAJ: Odpoczynek połączony z nauką. Archeologiczny weekend na Zamku [ZDJĘCIA]
Wstęp na festiwal jest bezpłatny. W niedzielę (03.09) wydarzenie odbędzie się w godzinach 10.00-16.00.
SaB / opr. WM
Fot. Piotr Michalski / Sandra Bochyńska