Rządowe Centrum Bezpieczeństwa ostrzega przed spożyciem mięsa z targowiska w Nowej Dębie. Po śmierci jednej z osób RCB wydało alert w części województwa podkarpackiego. Policja zatrzymała też dwie osoby.
W sobotę (17.02) wieczorem tarnobrzeska policja poinformowała, że osoba, która spożyła galaretę zakupioną od obwoźnego sprzedawcy przy placu targowym w Nowej Dębie zmarła w szpitalu, a druga jest w stanie ciężkim. O sprawie napisały lokalne media, a RCB wydało ostrzeżenie.
Zatrzymano dwie osoby
W związku ze śmiertelnym zatruciem pokarmowym policjanci zatrzymali dwie osoby. To małżeństwo z powiatu mieleckiego, które na targowisku w Nowej Dębie sprzedawali z samochodu domowe wyroby garmażeryjne. – Przyznali się, że hodują trzodę i dla podreperowania budżetu domowego wyrabiają wędliny, które sprzedawali na terenie Nowej Dęby – powiedziała podinspektor Beata Jędrzejewska–Wrona, rzeczniczka Komendy Policji w Tarnobrzegu. Małżeństwo trafiło do policyjnego aresztu w Tarnobrzegu.
W sobotę (17.02) w szpitalu w Nowej Dębie zmarł mężczyzna, który zjadł kupioną na targowisku galaretę garmażeryjną. Do szpitala trafiły też dwie inne osoby z objawami ostrego zatrucia pokarmowego.
RCB ostrzega
– Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie (powiat tarnobrzeski). Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeżeli masz objawy zatrucia – dzwon na 112 – napisało RCB na portalu X.
CZYTAJ: Kierowca był pijany, pasażer walczy o życie [ZDJĘCIA]
Podano, że alert RCB wysłano do odbiorców w części woj. podkarpackiego. Chodzi o powiaty: stalowowolski, niżański, mielecki, tarnobrzeski i kolbuszowski.
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa apeluje: „Jeśli w ostatnim czasie jadłeś mięso pochodzące z niesprawdzonego źródła, odczuwasz niepokojące objawy zdrowotne i podejrzewasz, że mogło jedzenie być zatrute – natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń na 112!”
RCB przypomina, że objawy zatrucia mogą różnić się w zależności od rodzaju zatrucia oraz od tego, jak bardzo zatrute było mięso – to m.in. nudności – są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego (osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia), wymioty i biegunka – to naturalny sposób organizmu na pozbycie się toksyn (mogą wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia), bóle brzucha – ostre lub tępe (mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia), gorączka – w przypadku ciężkiego zatrucia pokarmowego może wystąpić gorączka, która jest reakcją organizmu na obecność toksyn, ogólne osłabienie – zatrucie pokarmowe może prowadzić do ogólnego osłabienia, uczucia zmęczenia i apatii.
– Podziel się informacjami dotyczącymi potencjalnego zagrożenia ze swoimi bliskimi, aby zapobiec spożyciu przez nich zatrutego mięsa oraz zachęcić ich do zachowania ostrożności przy zakupach spożywczych – wskazuje RCB. – Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii – dodaje.
RL / PAP / opr. ToMa
Fot. pixabay.com