W programie podamy kolejny przepis z „leśnej apteki”, tym razem na syrop z szyszek. Zbieramy jak najmłodsze i zielone szyszki, dokładnie płuczemy i czyścimy. Przygotowane szyszki kroimy na plastry bądź połówki i zasypujemy w słojach cukrem, w proporcji 1/1- kilogram szyszek/ kilogram cukru. Warto szyszki dobrze ugnieść i dokładnie wymieszać z cukrem. Słoje ustawiamy w nasłonecznionym miejscu i przez tydzień codziennie wstrząsamy. Po rozpuszczeniu się cukru w soku z szyszek, syrop zlewamy przez gazę do butelek lub słoiczków. Tak przyrządzony syrop można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Zalecany przy przeziębieniu i kłopotach z gardłem. Może stanowić również bazę do sosnowej nalewki lub być dodawany do herbaty.
Do usłyszenia na antenie, do zobaczenia na leśnych ścieżkach mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pexels.com
Pliki dźwiękowe
03.06.2023 Leśne wędrowanie 1
03.06.2023 Leśne wędrowanie 2




!["To dramatycznie wygląda". Dogaszanie pożaru lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 4 EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde_xl-350x250.jpg)




![Strażacy walczą z pożarem kościoła. Ważna ulica zablokowana [WIDEO, ZDJĘCIA] 9 EAttachments9221194b434f14b1bd64f55ff6b23f4e3e4fd79 1 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9221194b434f14b1bd64f55ff6b23f4e3e4fd79_1_xl-350x250.jpg)

