Rozpoczęła się 20. międzynarodowa edycja programu kulinarnego Top Chef. Całą Europę Środkowo-Wschodnią reprezentuje w nim kucharka na medal, pochodząca z Lublina Sylwia Stachyra.
W amerykańskim programie Top Chef World All-Stars lublinianka zmierzy się z mistrzami kuchni z 16 krajów, w tym z Niemiec, Brazylii, Francji, Meksyku, USA czy Kanady.
CZYTAJ: Śmiertelny wypadek na prostej drodze. Nie żyje jedna osoba [ZDJĘCIA]
Sylwia Stachyra skończyła studia prawnicze, ale zamiast bycia adwokatem czy sędzią zajęła się swoją prawdziwą pasją gotowaniem. W tym celu wyjechała do Wielkiej Brytanii, gdzie zdobyła w tej dziedzinie najwyższe dyplomy i certyfikaty. Miała własną restaurację, prowadziła lokal w pięciogwiazdkowym hotelu, pływała na luksusowych jachtach jako prywatny kucharz. Fachu uczyła się nawet u boku samego Gordona Ramseya.
Wróciła jednak do kraju. W 2018 roku jako druga kobieta w dziejach wygrała polską edycję programu Top Chef. Później – wraz z Lokalną Organizacją Turystyczną Metropolia Lublin – promowała lubelską kuchnię w takich krajach jak: Niemcy, Holandia czy Hiszpania.
Być może i teraz w przyrządzonych przez nią potrawach pojawią się nutki smaków z Lubelskiego.
RL / opr. ToMa
Fot. Rafał Bil/ Lokalna Organizacją Turystyczna Metropolia Lublin / Miasto Lublin Facebook