Wielkanoc to czas przeżyć duchowych, ale także kulinarnych. Zasiadamy przed suto zastawionymi stołami, a potem cierpimy z powodu przejedzenia.
Jak zapobiegać skutkom przejedzenia przy wielkanocnym stole, radzi dietetyk Kinga Głaszewska-Furman. – Ważne będzie jedzenie porcji degustacyjnych, czyli spróbujmy wszystkiego po trochu, jedzmy niewielkie ilości tych potraw. No i pamiętajmy o aktywności fizycznej i nawadnianiu, czyli po świętowaniu warto pójść na spacer. To spowoduje, że glikemia nie będzie nam tak szybko wzrastała i też pomoże w spalaniu kalorii.
CZYTAJ: Powinna dawać ludziom nadzieję. Dziś Wielkanoc
Eksperci przestrzegają, że świąteczne obżarstwo może skończyć się poważnymi problemami ze zdrowiem. Szczególnie uważać muszą osoby, które mają cukrzycę oraz problemy z woreczkiem żółciowym i żołądkiem.
RyK / opr. LisA
Fot. pexels.com
Pliki dźwiękowe
Kinga Głaszewska-Furman


![Potężny karambol na drodze ekspresowej. Zderzyło się co najmniej 10 aut [AKTUALIZACJA] 2 EAttachments576092584317a063f04e72d34353ad0450b10c3](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments576092584317a063f04e72d34353ad0450b10c3-350x250.jpg)






![To nie był tylko złom. Nielegalne odpady wróciły do Ukrainy [ZDJĘCIA] 9 EAttachments92111728e1d9b7c546278946c8221ae4f3cf7a1 xl 1](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92111728e1d9b7c546278946c8221ae4f3cf7a1_xl-1-350x250.jpg)

