Odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej pełni jedną z kluczowych kwestii w procesie leczenia – podkreślają specjaliści. To jeden z tematów spotkań edukacyjnych dla pacjentów organizowanych w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym numer 1 w Lublinie.
CZYTAJ: Głęboki sen oczyszcza mózg
– Dieta ma między innymi wspomóc odporność organizmu – mówi dietetyk Dorota Sawczuk. – Żeby organizm był na tyle odporny, żeby mógł w miarę łagodny sposób uporać się ze skutkami ubocznymi leczenia i samą chorobą. Oprócz tego ta dieta ma za zadanie zniwelowanie stanów zapalnych, obniżenie jak najbardziej się da tych wszystkich składników prozapalnych, które tworzy nasz organizm. I oczywiście łagodzenie skutków ubocznych terapii. Zapewnienie wszystkich składników odżywczych, żeby utrzymać prawidłową masę ciała, bo to też jest szalenie ważne. Pacjent onkologiczny nie może utracić na wadze.
Dieta dla pacjentów onkologicznych powinna być bogata w dużą ilość warzyw i owoców, białka oraz produktów pełnoziarnistych. Ważne jest także indywidualne podejście do pacjenta.
Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 wraz z fundacją onkologiczną OnkoCafe i HEMATO – Koalicją regularnie organizują podobne bezpłatne spotkania dla pacjentów. Informacje można znaleźć na stronie szpitala.
LilKa / opr. AKos
Fot. pixabay.com