Tradycyjne wypieki, ozdoby z początku XX wieku czy lokalne przysmaki – to wszystko dziś podczas XXVI Lubelskiego Święta Chleba. Hasłem tegorocznej edycji wydarzenia jest “Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia”.
– Staramy się kultywować nasze tradycje – mówi Jerzy Wójcik z Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie. – Niektóre firmy mają tradycje z 1900 r. i kontynuują je. Większość rzemieślniczych instytucji – bo tak można je teraz nazwać – to rodzinne przedsięwzięcia.
– Wypiekane ręcznie, według dawnych receptur. Staramy się zachowywać tradycję, żeby to pieczywo było takie jak kiedyś – mówi jeden z wystawców.
– Po frekwencji widać, że to potrzebne wydarzenie, cieszy się dużym zainteresowaniem. To bardzo fajna inicjatywa. Z chęcią przyjechaliśmy – przyznaje jedna z uczestniczek.
XXVI Lubelskie Święto Chleba odbywa się na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej. Impreza potrwa do godziny 18.00.
InYa / opr. WM
Fot. Piotr Michalski