Jedząc więcej jabłek, pomożemy swojemu zdrowiu i polskim sadownikom – przekonują autorzy kampanii „Jedno jabłko dziennie”.
Jak podkreśla Tomasz Lipa z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, średnia roczna spożycia jabłek w Polsce wciąż jest niska i wynosi 12 kilogramów. Dla porównania w Turcji to nawet 80 kilogramów. Sadownik dodaje, że warto sięgać po te owoce, bo niosą one korzyści dla naszego organizmu: “Większość badań naukowych, nie ma chyba takich, które by to podważały, mówi o tym, że jedno jabłko dziennie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Niezależnie od tego, o jakich mówimy, czy to cukrzyca, czy choroby nowotworowe, na pewno jabłka korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jabłka świetnie wpisują się w diety, które dbają o naszą sylwetkę” – zaznaczył Tomasz Lipa.
Polska jest jednym z potentatów w produkcji jabłek. Jak dodaje Tomasz Lipa, trafiają one do wielu krajów świata, także na Daleki Wschód. Jednak Polska nie jest liderem w spożyciu tych owoców, chociaż zajmuje drugie, trzecie miejsce, jeżeli chodzi o produkcję. W tym roku będzie ona mniejsza i wyniesie 3 miliony 200 tysięcy ton, co daje 80 kilogramów na głowę obywatela. Jak wyjaśnia sadownik, przy spożyciu 12 kilogramów na osobę, bardzo wiele jabłek trzeba z Polski wyeksportować.
Jak podkreśla Tomasz Lipa, teraz jest czas zbiorów bardzo kiedyś lubianej, ale ostatnio zapomnianej odmiany lobo, a także antonówki.
CZYTAJ: Nawet dwa plasterki szynki dziennie mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę
Jedno jabłko dostarcza organizmowi sporej ilości witaminy C, A i E, a także Beta-karoten. Średniej wielkości owoc ma jedynie około 50 kilokalorii.
IAR / RL / opr. LisA
Fot. pixabay.com