Typowy posiłek w upalny dzień na plaży – czyli kanapka z żółtym serem – może przynieść więcej szkody niż pożytku – przypominają specjaliści w dziedzinie żywienia.
Pod wpływem wysokich temperatur w serach czy wędlinach szybciej namnażają się bakterie, które mogą doprowadzić do zatruć i problemów żołądkowych.
Dr Alicja Ponder z Instytutu Nauk o Żywieniu SGGW radzi, co najlepiej sprawdzi się w kanapce na plaży.
CZYTAJ: Pingwiny zamieszkają w zamojskim zoo?
– Lepiej nie wkładać do takiej kanapki mięsa, ponieważ ono może szybko się zepsuć. Tak samo sery – szybko może się tam coś rozwinąć. I też w wysokiej temperaturze ten ser się po prostu rozpuści. Sprawdzi się na przykład kanapka z hummusem, z dużą ilością warzyw.
Kanapki najlepiej zapakować w folię aluminiową czy torbę śniadaniową, a następnie w torbę termiczną.
IAR / RL / opr. WM
Fot. Mariya/ pixabay.com