Podczas upałów łatwo o zatrucie pokarmowe, szczególnie w miejscach sezonowej sprzedaży lodów czy fast foodów. Za jakość i bezpieczeństwo żywności odpowiadają przede wszystkim producenci, dystrybutorzy i sklepy – przypomina sanepid.
W 2023 roku inspektorzy Sanepidu skontrolowali ponad 4600 z ponad 12 tys. miejsc sprzedaży żywności w województwie lubelskim. Kontroli interwencyjnych przeprowadzono prawie 900, czyli niemal 200 więcej niż w roku poprzednim. W efekcie tych kontroli wydano ponad 1 300 decyzji administracyjnych.
CZYTAJ: 50-latek utonął w krasnobrodzkim zalewie
– Najczęściej wykrywane problemy podczas kontroli to brak higieny, problemy z przechowywaniem żywności, przerwy w chłodzeniu produktów oraz brak zabezpieczeń przed zanieczyszczeniami – mówi rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie Agnieszka Dados.
PaSe / opr. PrzeG
Fot. pixabay.com