Dzisiaj w audycji wrócimy do tematu, jakiego kiedyś ledwo dotknęliśmy, a bez którego (parafrazując klasyka) „nie byłoby niczego”. Mowa będzie o jedzeniu. Rok 2017 to apogeum popularności telewizyjnych show poświęconych tematyce kuchennej – niemal każda stacja ma w swojej ofercie program kulinarny, co z kolei staje się przyczynkiem do refleksji nad ich zawartością i przekazem, jaki niosą (co czyni np. Casey Ryan Kelly w książce „Food Television and Otherness in the Age of Globalization”).
Zatem zastanówmy się i my: o jedzeniu, kuchni, kulinarnych modach i zwyczajach oraz sposobach na uczynienie gotowania przyjemnością, a nie obowiązkiem porozmawiamy z gościem, Kamilem Kotarskim – kucharzem, autorem licznych publikacji oraz popularyzatorem gotowania.
Muzyka też od kuchni nie stroni – posłuchamy kilku nagrań, z których część to niemalże kulinarne recenzje różnych dań i produktów. Wystąpią Jimmy Buffett („Cheeseburger in Paradise”), the B’52 („Rock Lobster”), Ewa Bem („Pomidory”) i A Tribe Called Quest („Ham ‘N’ Eggs”).
Fot. pixabay.com