„Bitwa regionów” trwa w Stoczku Łukowskim. To powiatowy etap konkursu. Koła gospodyń wiejskich przywiozły tu najlepsze smaki ze swoich okolic.
CZYTAJ: Jest nawet lewitująca piramida. Prace Picassa w zamojskim muzeum
KGW w Turzystwie „Zawsze razem” przyjechały do Stoczka z pierogiem. – W środku jest marchew starta na tarce, do tego dodany mak. Są śliwki suszone i suszone jabłko.
– Na Bitwę przyjechałyśmy z pierogami z kasza gryczaną i ziemniakami. Ziemniaki są surowe, starte, przysmażone i dodawane do kaszy. Naszym ziomkom smakują – mówi Małgorzata Brodawka z KGW w Wygnance.
Potrawy ocenia specjalna komisja. Najsmaczniejsze zostaną zaprezentowane podczas etapu wojewódzkiego konkursu.
Organizatorami Bitwy Regionów są Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Miasta Stoczek Łukowski.
SzyK/ opr. DySzcz
Fot. archiwum