Polska szarlotka została wybrana najlepszym słodkim ciastem na świecie w 2024 roku. Zestawienie przygotował portal Taste Atlas.
Polska wersja popularnego ciasta uzyskała notowanie 4,4, Zaraz za nią uplasował się odpowiednik holenderski (appeltaart) z oceną 4,3, a dalej milopita, czyli szarlotka z Grecji – 4,1 i amerykański apple pie – 4,0.
Wersja polskiej szarlotki, którą zaprezentował portal Taste Atlas, charakteryzuje się grubą warstwą kruchego ciasta posypanego cukrem pudrem. Jabłka użyte do wypieku to antonówki.
Fot. Taste Atlas
Szarlotka w niektórych regionach Polski zwana jest również jabłecznikiem. Jabłka to jednak nie jedyny owoc, którego możemy użyć do przygotowania tego wypieku. Można wykorzystać także między innymi gruszki, śliwki, morele czy brzoskwinie.
Co ciekawe, w dawnej kuchni polskiej w miejsce kruchego ciasta używano grzanek, chleba lub sucharków, a marmoladę jabłkową uzupełniano innymi owocami lub konfiturami.
RL / opr. WM
Fot. pixabay.com