Prawie 20 tysięcy złotych z programu „EtnoPolska” otrzymało Muzeum Ziemi Chełmskiej na realizacje projektu „Pieczywo obrzędowe – z tradycją w przyszłość”.
Podczas ważnych uroczystości zarówno dorocznych jak i rodzinnych na stołach nie mogło zabraknąć pieczywa. Nie chodzi o zwykły chleb, ale o wypieki związane z konkretnymi obrzędami, jak między innymi wesele czy chrzciny.
CZYTAJ: Warto dokarmiać ptaki. Ale umiejętnie
– Wystawą i warsztatami przybliżymy znaczenie takiego pieczywa – mówi etnograf Ilona Sawicka. – Chcemy wystawą i poprzez tę cześć edukacyjną zwrócić uwagę na to, że w pieczywie nie tylko chodzi o jedzenie i spożywanie, ale że od dawien dawna miało ono taką funkcję magiczną, obrzędową. Było wykorzystywane w wielu obrzędach i we wszystkich kulturach, które na naszych terenach funkcjonowały. Będą i elementy, które funkcjonują w tradycji katolickiej, prawosławnej, będzie też żydowskie pieczywo obrzędowe.
Z recepturami i zasadami pieczenia obrzędowych wypieków podczas warsztatów zapozna uczestników projektu etnograf i twórca ludowy Michał Kowalik.
MMaj/ opr. DySzcz
Fot. archiwum