Hodowla bydła mlecznego i opasowego z roku na rok się rozwija – przekonują uczestnicy XVIII Naukowej Konferencji Bujatrycznej w Puławach. Taka produkcja koncentruje się jednak w dużych gospodarstwach, które wykorzystują nowinki technologiczne.
– Wciąż może to być opłacalny biznes dla hodowców – przekonuje profesor Dariusz Bednarek z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. – Z roku na rok zwiększa się zainteresowanie konsumentów tym rodzajem mięsa. Zdajemy sobie sprawę, że to jest najdroższe jak na razie mięso, bo jakość wołowiny, ten gatunek jest najbardziej wartościowy jeżeli chodzi o zdrowie człowieka. W związku z tym ta cena utrzymuje się na dość wysokim poziomie. Natomiast do tej pory to zainteresowanie konsumentów tym rodzajem mięsa było stosunkowo niskie.
CZYTAJ: Wybrano najlepszych rolników z regionu! [ZDJĘCIA, WYNIKI]
Przeciętny Polak zjada rocznie ponad 70 kilogramów mięsa, z czego wołowiny tylko około 2 kilogramów.
ŁuG / opr. PrzeG
Fot. pexels.com
Pliki dźwiękowe
Dariusz Bednarek








![Pijany zasnął za kierownicą. To niejedyna jego wina [ZDJĘCIA] 8 EAttachments9207349acb0d7ef340319d254b7c80e98fec588 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9207349acb0d7ef340319d254b7c80e98fec588_xl-350x250.jpg)

![Deszczowy piątek w Lublinie. Spadł nawet grad [ZDJĘCIA] 10 img 5479 2024 04 19 164310](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/04/img_5479-2024-04-19-164310-75x75.jpg)
