Ponad 33 metry miał wielkanocny mazurek, który przygotowano na kaliskiej starówce. Ten świąteczny wypiek składał się z kilku warstw i był przyozdobiony bakaliami. Historia mazurka wielkanocnego sięga średniowiecza. Wtedy w klasztorach powstawały pierwsze wypieki z ciasta na bazie mąki, jajek, miodu i orzechów. Do tej tradycji nawiązali kaliscy cukiernicy.
– Proces stworzenia mazurka był wieloetapowy – mówi Wioletta Kazimierczak. – Najpierw był wypiek blatów z ciasta kruchego, potem było to składane i przekładane kajmakiem i marmoladą. Na końcu przyozdabiany bakaliami typu migdały, rodzynki, orzechy włoskie.
CZYTAJ: Niedziela palmowa w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]
Mazurek wielkanocny to tradycja wielu polskich domów, przygotowywany jest w wielu różnych wariantach.
IAR / RL / opr. WM
Fot. PAP/Tomasz Wojtasik