Ponad 33 metry miał wielkanocny mazurek, który przygotowano na kaliskiej starówce. Ten świąteczny wypiek składał się z kilku warstw i był przyozdobiony bakaliami. Historia mazurka wielkanocnego sięga średniowiecza. Wtedy w klasztorach powstawały pierwsze wypieki z ciasta na bazie mąki, jajek, miodu i orzechów. Do tej tradycji nawiązali kaliscy cukiernicy.
![Miał ponad 33 metry. Rekordowy mazurek wielkanocny [ZDJĘCIA] 2 mid-24325558.jpg](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/03/mid-24325558-2024-03-26-183520.jpg?size=md)
– Proces stworzenia mazurka był wieloetapowy – mówi Wioletta Kazimierczak. – Najpierw był wypiek blatów z ciasta kruchego, potem było to składane i przekładane kajmakiem i marmoladą. Na końcu przyozdabiany bakaliami typu migdały, rodzynki, orzechy włoskie.
CZYTAJ: Niedziela palmowa w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]
![Miał ponad 33 metry. Rekordowy mazurek wielkanocny [ZDJĘCIA] 3 mid-24325566.jpg](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/03/mid-24325566-2024-03-26-183513.jpg?size=md)
Mazurek wielkanocny to tradycja wielu polskich domów, przygotowywany jest w wielu różnych wariantach.
![Miał ponad 33 metry. Rekordowy mazurek wielkanocny [ZDJĘCIA] 4 mid-24325568.jpg](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/03/mid-24325568-2024-03-26-183508.jpg?size=md)
IAR / RL / opr. WM
Fot. PAP/Tomasz Wojtasik

![Miał ponad 33 metry. Rekordowy mazurek wielkanocny [ZDJĘCIA] 1 mid 24325561 2024 03 26 183518](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/03/mid-24325561-2024-03-26-183518-750x375.jpg)












![Teraz święta są dla nich wesołe. Stowarzyszenie wspiera samotnych [ZDJĘCIA] 9 EAttachments9213893ecdd9cac662f250af04dc73ae4454156 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9213893ecdd9cac662f250af04dc73ae4454156_xl-350x250.jpg)




