Lubelskie cukiernie i pączkarnie przygotowują się do najsłodszego dnia w roku. Już 8 lutego tłusty czwartek, ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tradycja „bezkarnego” kosztowania pączków i innych słodkości dotarła do Polski w XVI wieku i nadal jest bardzo popularna.
– Przygotowujemy się już od tygodnia – mówi pracownik lubelskiej piekarni, Mariusz Czerzewski. – Wtedy jest bardzo dużo pracy, wtedy wszystkie zasoby ludzkie rzucamy na głęboką wodę i pracujemy, dokąd tylko możemy. Tak naprawdę sprzedaż pączków wzrasta nie kilkukrotnie, tylko kilkudziesięciokrotnie. Każdy chce spróbować świeżego pączka ze smacznym nadzieniem.
Infografika: Maria Samczuk, Maciej Zieliński / PAP
W tłusty czwartek jedna piekarnia sprzedaje nawet kilka tysięcy pączków.
Infografika: Anna Zajkowska, Maciej Zieliński / PAP
InYa / opr. WM
Fot. Piotr Michalski