Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego to autorski przepis na pierogi Koła Gospodyń Wiejskich „Grabanowskie Pokolenia na Obcasach”. Koło jest wśród zwycięzców drugiej edycji konkursu grantowego w ramach programu „Smakujemy Lokalnie” pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Finałowe danie reprezentujące Lubelszczyznę nawiązuje do tradycji kulinarnej regionu i bazuje na lokalnych produktach, a jednocześnie promuje zbilansowaną, zdrową dietę opartą na potrawach o czystym składzie i najwyższej jakości.
CZYTAJ: IMGW ostrzega przed oblodzeniem i intensywnymi opadami śniegu
Do konkursu „Smakujemy lokalnie” zgłosiło się prawie 300 kół gospodyń wiejskich z całej Polski. Jury rozdzieliło 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych.
PaSe / opr. AKos
Fot. nadesłane