Rodzinny producent rolno-spożywczy został laureatem organizowanego od szesnastu lat przez lubartowskie starostwo powiatowe konkursu „Zaradny, Innowacyjny, Przedsiębiorczy”.
– Nagroda Złotego Lamparta przyznawana jest przedsiębiorcy, który swoimi działaniami i osiągnięciami przyczynia się do rozwoju gospodarczego oraz promocji powiatu – wyjaśnia starosta lubartowski Tomasz Marzęda. – W dzisiejszych czasach bardzo trudno być przedsiębiorcą. Pomysłodawcy tej idei chcieli docenić tych, którzy tworzą miejsca pracy, tworzą produkty, usługi, przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorczości, zatrudniają ludzi na terenie powiatu lubartowskiego.
CZYTAJ: Sportowe mikołajki dla potrzebujących rodzin
Podczas uroczystej gali statuetkę Złotego Lamparta odebrał Henryk Amanowicz, który na terenie powiatu lubartowskiego w Michowie postanowił rozwijać swój rodzinny biznes, czyli Zakłady Mięsne „Dobrosławów”. – Innowacyjność jest bardzo potrzebna. Posiadamy bardzo nowoczesne gospodarstwo, może jedno z najnowocześniejszych w Europie. Mamy ubój, rozbiór, produkcję wędlin, własne punkty sprzedaży. Nie handlujemy z żadnymi sieciami.
Zwycięzców w konkursie Złotego Lamparta typuje kapituła, w skład której wchodzą m.in laureaci poprzednich edycji i władze powiatu.
JPi / opr. ToMa
Fot. Jerzy Piekarczyk