Wielokrotna mistrzyni Polski i mistrzyni świata w zawodach baristycznych Agnieszka Rojewska opowiedziała w Lublinie o tajemnicy dobrej kawy.
– Parzenie kawy jest złożonym procesem, ale najważniejsze jest zadbanie o podstawy – mówi Agnieszka Rojewska. – Są proste rzeczy, które można zrobić na początku. Fajnie, żeby kawa była świeżo palona i świeżo mielona. To są dwie rzeczy, które na pewno podniosą jakość kawy pitej w domu. Bo to, co możemy dostać w większości wielkoformatowych sklepów, jest najczęściej kawą, która już troszeczkę poleżała i nie ma optimum smaku. A kawa mielona podczas mielenia straciła już 70% aromatu. To są dwa łatwe triki, które w prosty sposób podnoszą jakość tego, co możemy wypić w domu.
CZYTAJ: Gratka dla miłośników psów. Międzynarodowa wystawa w Lublinie [ZDJĘCIA]
Agnieszka Rojewska była gościem Lubelskiego Festiwalu Kawy przy Lubartowskiej 77.
MaK / opr. ToMa
Fot. pixabay.com