Wielokrotna mistrzyni Polski i mistrzyni świata w zawodach baristycznych Agnieszka Rojewska opowiedziała w Lublinie o tajemnicy dobrej kawy.
– Parzenie kawy jest złożonym procesem, ale najważniejsze jest zadbanie o podstawy – mówi Agnieszka Rojewska. – Są proste rzeczy, które można zrobić na początku. Fajnie, żeby kawa była świeżo palona i świeżo mielona. To są dwie rzeczy, które na pewno podniosą jakość kawy pitej w domu. Bo to, co możemy dostać w większości wielkoformatowych sklepów, jest najczęściej kawą, która już troszeczkę poleżała i nie ma optimum smaku. A kawa mielona podczas mielenia straciła już 70% aromatu. To są dwa łatwe triki, które w prosty sposób podnoszą jakość tego, co możemy wypić w domu.
CZYTAJ: Gratka dla miłośników psów. Międzynarodowa wystawa w Lublinie [ZDJĘCIA]
Agnieszka Rojewska była gościem Lubelskiego Festiwalu Kawy przy Lubartowskiej 77.
MaK / opr. ToMa
Fot. pixabay.com
Pliki dźwiękowe
Agnieszka Rojewska








![Mocna druga połowa MKS-u. Lublinianki pokonały Koszalin [ZDJĘCIA] 8 EAttachments92152302bd407a969be43a0ca709166a867f4cc xl 1](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92152302bd407a969be43a0ca709166a867f4cc_xl-1-350x250.jpg)
![Akcja w obronie lubelskiej księgarni. Jest odpowiedź dyrektora CSK [ZDJĘCIA] 9 EAttachments92149621779bc433d3b018d48afb0fdf7b8e069 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92149621779bc433d3b018d48afb0fdf7b8e069_xl-350x250.jpg)

