W Boże Narodzenie – na terenie Południowego Podlasia na świątecznych stołach nie może zabraknąć sękaczy.
CZYTAJ: Kasze w świątecznym wydaniu popularną wigilijną potrawą na dawnej lubelskiej wsi
Urszula Nowicka z Perkowic wypieka je tradycyjną metodą nad otwartym ogniem. Jak mówi, na przygotowanie jednego ciasta przeznacza około czterdziestu jaj. – Najważniejsze przy robieniu sękacza są składniki na ciasto. Czyli powinno być masło – nie margaryna. I dobrze, żeby jajka były gospodarskie, z podwórka. Sęki powstają w zależności od tego, jakie jest ciasto, jak się je kręci wałkiem. Dobry sękacz przede wszystkim w kwestii wizualnej powinien mieć ładne sęki. Po drugie nie może być za suchy, powinien być wilgotny w środku.

Na terenie powiatu bialskiego tradycja wypiekania sękaczy jest żywa zwłaszcza w gminie Łomazy, Międzyrzec Podlaski, Kodeń, Konstantynów, a także Rossosz.
MaT / opr. LisA
Fot. nadesłane, wikipedia.org
Pliki dźwiękowe
Urszula Nowicka






![Teraz święta są dla nich wesołe. Stowarzyszenie wspiera samotnych [ZDJĘCIA] 5 EAttachments9213893ecdd9cac662f250af04dc73ae4454156 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9213893ecdd9cac662f250af04dc73ae4454156_xl-350x250.jpg)




![„Gwiazdka z PCK”. Świąteczne miasteczko na placu po Farze [ZDJĘCIA] 10 EAttachments9212540da19a4d4b0cfc96f0c13bec1b5790a9a xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9212540da19a4d4b0cfc96f0c13bec1b5790a9a_xl-350x250.jpg)

