Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie spotkali się młodzi naukowcy z całego kraju, by dyskutować o swoich badaniach.
CZYTAJ: Pałac Potockich jak Wersal. Mieszkańcy Radzynia zachwyceni metamorfozą
Jeden z prezentowanych pomysłów pomoże opracować mieszankę roślin niezbędnych do zbilansowanej diety… pszczół.
– Zajmuję się wpływem diety pyłkowej na fizjologię pszczoły, bo ona – jak człowiek – potrzebuje zbilansowanej diety na poziomie białek, aminokwasów i tłuszczy – tłumaczy doktorant z Uniwersytetu Przyrodniczego, Maciej Bryś. – Pojedyncze rośliny, typu rzepak, dostarczają oczywiście składników odżywczych, ale żeby ta dieta była zbilansowana, potrzebujemy dostępu do różnych kwiatów. To mogą być mniszki, rzepaki, chabry – bo to przełoży się właśnie na odporność i fizjologię całej pszczoły miodnej. Pszczoły są bardzo ważnym aspektem, ponieważ są kojarzone nie tylko z produkcją miodu, ale zależy od nich także zapylanie upraw. Kolejnym etapem będzie opracowanie mieszanek do wysiewania łąk kwietnych.
Dzisiejsze spotkanie zamyka cykl warsztatów jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiej Konferencji Forum Młodych Naukowców.
RyK / opr. WM
Fot. Piotr Michalski