Prawie 80 stoisk z wyrobami kulinarnymi i rękodzielniczymi znajdziemy na rynku w Kazimierzu Dolnym. Rozpoczęła się 16. edycja Kazimierskiego Jarmarku Świątecznego.
Wśród wystawców jest Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Piotrawinie ze swoim specjałem – wędzonym karpiem.
– Wędzę tę rybę bez solanki – to jest kluczowe w przygotowaniu karpia – mówi członek koła, Piotr Stańczak. – Nasza ryba nie leży w solance. To naturalna ryba, tylko przyprawy i sól, żadnej chemii. Nawet drewno do wędzenia jest pozyskiwane z lasu. Żeby ryba dostała ładnego koloru, trzeba ją dowędzić drzewem wiśniowym lub czereśniowym. Wykorzystujemy dzikie drzewo czereśniowe z lasu, ponieważ drzewo wiśniowe jest opryskane. Dużo oprysków, dużo chemii, a my robimy to wszystko naturalnie i z pasją.
Częścią Kazimierskiego Jarmarku Świątecznego jest też stoisko miejscowej OSP.
– Wyróżniamy się na pewno wystrojem naszego straganu – mówi jeden ze strażaków, Jerzy Kobiałka. – Jest napis „Remiza Kazimierz Dolny”, bo traktujemy to, jakby to była nasza wyjazdowa baza. Mamy naszą motopompę, której się dorobiliśmy. Nazywamy ją motopompą hybrydową. Jest to stary model motopompy PO5, która jeszcze nadal skutecznie służy w wielu jednostkach. No i nasza choinka strażacka. Jak co roku, mamy choineczkę wykonaną z drabiny.
Strażacy częstują także między innymi żurkiem, bigosem i grochówką.
Ze specjałów serwowanych na kazimierskim jarmarku będzie można skorzystać dziś do 18:00 oraz jutro (10.12).
ŁuG / opr. WM
Fot. Łukasz Grabczak