Groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, barszcz z uszkami, karp i kluski z makiem – to tradycyjne wigilijne potrawy na Lubelszczyźnie.
– W wiejskich domach popularne były też kasze – mówi Zofia Fulman z lubelskiego skansenu. – Kasza gryczana na przykład mogła być jedzona albo z sosem grzybowym, albo z taką zalewajką z suszonych owoców. Kasza jaglana mogła być gotowana na mleku, z tym że nie na krowim, tylko konopnym. Ziarno konopne ucierano w glinianej misce, dzisiaj powiedzielibyśmy pewnie w makutrze, wydzielało się takie mleczko i na tym mleku gotowano tę kaszę.
Na Lubelszczyźnie gospodynie gotowały zawsze nieparzystą ich ilość: 7, 9 lub 13.
CZYTAJ: Świętowanie od pierwszej gwiazdki. Wigilia w dawnych wiejskich domach
Wigilijną wieczerzę poprzedzał wyłącznie polski zwyczaj dzielenia się opłatkiem, a także zanoszenia wraz z resztkami potraw opłatka bydłu.
SzyK / opr. WM
Fot. pixabay.com