Przynosząc żywą choinkę do domu powinniśmy o nią zadbać i pamiętać o zasadach, dzięki którym drzewko dłużej zachowa swoją świeżość i zapach – informują leśnicy.
– Przynosząc choinkę z zewnątrz powinniśmy ją najpierw krótko przechować np. garażu czy klatce schodowej – mówi starszy specjalista służby leśnej, Magdalena Szczepanik z nadleśnictwa w Świdniku. – Przede wszystkim nie stawiajmy żywej choinki przy kaloryferze, najlepiej przy oknie. Im mniejsza temperatura w pomieszczeniu, w którym stoi choinka, tym dłużej zachowa igły. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu – nawet choinki ściennej. Do tego są specjalne stojaki, gdzie jest miejsce do lania wody. Regularne podlewanie zapewni choince dłuższą świeżość.
CZYTAJ: Święty Mikołaj, święty Bazyli, wiedźma Befana. Kto w Europie przynosi dzieciom prezenty?
Jeżeli choinka ma dobrze wykształcony system korzeniowy, a w domu była podlewana i nie znajdowała się w pobliżu źródła ciepła, to można próbować posadzić ją w ogrodzie. Należy ją wtedy do wiosny trzymać w jasnym i chłodnym pomieszczeniu.
RyK/ opr. DySzcz
Fot. archiwum