Zjawisko ukrytego głodu jest jednym z tematów trzeciego dnia 18. Międzynarodowej Konferencji Magnezologicznej, która trwa w Lublinie.
CZYTAJ: Groźne wirusy mają być łatwiej wykrywane
– Ukryty głód nie musi wiązać się ze zbyt małą ilością jedzenia, ale raczej z jego niską jakością i niewielką różnorodnością. Dlatego naukowcy poszukują różnych sposobów, by uzupełnić te niedobory – mówi dr Jolanta Domańska z komitetu organizacyjnego konferencji. – To są różne metody, chociażby przez działania genetyków, czyli hodowla nowych odmian, które zwierają więcej cynku. Takie badania są prowadzone na świecie i to z sukcesem, że wzrasta ilość tego mikroelementu później np. w ryżu czy w innych roślinach.
Problem dotyka ponad 2 mld ludzi na świecie. WHO w celu rozwiązania problemu ukrytego głodu zaleca m.in. suplementację.
Konferencja organizowana jest przez Polskie Towarzystwo Magnezologiczne oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
SzyK / opr. AKos
Fot. pixabay.com