Kilkudziesięciu producentów żywności i rękodzielników wzięło udział w jubileuszowym spotkaniu targów żywności i rękodzielnictwa Eco-Gala w Lublinie. To miejsce, gdzie lokalni wytwórcy mogą wystawiać swoje specjały między innymi wpisane na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych lub oznaczone certyfikatami ekologicznej żywności.
CZYTAJ: Neandertalczyk polował na lwy i korzystał z ich skóry
– Początki były trudne, ale z roku na rok świadomość konsumentów na temat zdrowej żywności wzrasta – mówi producent ekologicznych kasz i olejów, Jolanta Pecio. – Zainteresowanie jest i cały czas wzrasta. Myślę, że wzrasta też świadomość żywieniowa wśród klientów i też wzrasta świadomość, żeby kupować bezpośrednio u producentów, od sprawdzonych rolników. Mówi się teraz dużo o skracaniu łańcucha dostaw, nasz łańcuch liczy jedno ogniwo – my i klient. Tutaj niczego nie da się zafałszować, bo klienci bardzo szybko by to wychwycili. Jesteśmy bezpośrednio weryfikowani przez klientów.
Targi lokalnej żywności ekologicznej i tradycyjnej oraz rękodzieła w galerii przy ul. Fabrycznej w Lublinie odbywają się co tydzień. Jubileuszowe spotkanie uświetniły występy zespołów ludowych, pokazy kulinarne oraz konkursy i warsztaty.
MMaks / opr. AKos
Fot. archiwum RL