Tajniki kuchni słowiańskiej, wspólne gotowanie kwaśnicy i pieczenie podpłomyków – to niektóre atrakcje wydarzenia „Kuchnia słowiańska, czyli wspólne gotowanie w Czermnie”. Do wspólnego gotowania zapraszają archeolog z Uniwersytetu Rzeszowskiego Katarzyna Radziwiłko i członkowie Stowarzyszenia Rekonstrukcyjno-Historycznego „Drużyna Grodu Czerwień”.
CZYTAJ: Muralem upamiętnili powstanie zamojskie [ZDJĘCIA]
– Ma to być spotkanie dla mieszkańców, podczas którego chcemy wspólnie przygotować dawne strawy oraz porozmawiać o średniowiecznym jadle – zapowiadają organizatorzy.
W programie wydarzenia m.in. opowieści kulinarne o smakach dawnej kuchni, pokazy rekonstrukcyjne, wspólne przygotowywanie potraw i ich degustacja.
Początek słowiańskiego gotowania o 13.00. Wydarzenie odbędzie się na placu przy starej szkole w Czermnie. W razie niesprzyjającej pogody impreza zostanie przeniesiona do świetlicy OSP w Czermnie.
Organizatorem wydarzenia jest Uniwersytet Rzeszowski w ramach projektu „Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej”. Współorganizatorami są: Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Stowarzyszenie „Arka-Tyszowce”- Klub Seniora Arka oraz Samorządowe Centrum Kultury w Tyszowcach oraz Stowarzyszenie Rekonstrukcyjno-Historyczne „Drużyna Grodu Czerwień”.
AP / opr. ToMa
Fot. Facebook Grody Czerwieńskie




![Śmiertelny wypadek na DK 74. Nie żyje pieszy [AKTUALIZACJA, ZDJĘCIA] 4 EAttachments9183309fe833f96df166ae8ccebf1b57fac1746 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9183309fe833f96df166ae8ccebf1b57fac1746_xl-350x250.jpg)






