W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie otwarto nowe: pralnię oraz kuchnię. Inwestycja pochłonęła prawie 40 milionów złotych.
– Własna kuchnia i pralnia to przede wszystkim spore zmiany zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy – mówi dyrektor szpitala, Piotr Matej. – Mamy nieograniczony dostęp do pościeli, której nie będziemy ograniczali w zależności od potrzeb. Oznacza to dużo większą sprawność organizacyjna dla personelu pielęgniarskiego i opiekunów medycznych, a także personelu, który korzysta z odzieży ochronnej. Jeżeli chodzi o kuchnię, przede wszystkim stawiamy na jakość.
Do tej pory, jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków czy pranie, szpital korzystał z usług firm zewnętrznych. Teraz to się zmieni.
– Wracamy do XXI wieku – mówi marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski. – Każdy szpital szanujący pacjenta powinien mieć swoją kuchnię i pralnię, być niezależnym. Jadłospis będzie oparty o porady wyspecjalizowanych dietetyków, żeby to razem powodowało u naszych pacjentów zadowolenie i szybki powrót do zdrowia.
Umowę na realizację inwestycji podpisano rok temu, a przeznaczone na ten cel środki pochodzą z Rządowego Funduszu Polski Ład.
MaT / opr. WM
Fot. Iwona Burdzanowska