Trzydzieści procent powierzchni państwa to są lasy świetnie zagospodarowane przez państwo; to jest unikat na skalę europejską i światową – powiedział w niedzielę (24.09) minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek w Wysokiem (Lubelskie).
Szef MEiN uczestniczył w niedzielę w II Festiwalu Edukacyjno-Promocyjnym „Smaki lasu” przy Gminnym Ośrodku Kultury w Wysokiem.
– W naszym państwie 30 proc. powierzchni to są lasy świetnie zagospodarowane przez państwo polskie. To jest unikat na skalę europejską i światową. Za to dziękujmy leśnikom i wszystkim, którzy zajmują się naszymi lasami – zaznaczył minister.
Szef MEiN zaapelował, żeby dbać o lasy. – Dbajmy o to, żeby nie były zaśmiecane. W ostatnich latach to się zmienia na korzyść – powiedział Czarnek dodając, że na Lubelszczyźnie „mamy wspaniałe bogactwo lasów i smaków”.
Nawiązując do deszczu padającego w trakcie imprezy stwierdził, że jak ktoś chodzi do lasu to wie, że „nic piękniej nie pachnie jak las późnoletnią i jesienną porą”. – Nic piękniejszego jak deszcz rano w lesie przy zbieraniu grzybów nigdy się nie przytrafiło. Smaki tego lasu – jeżyny, jagody – i zapach lasu jest niepowtarzalną wartością naszego kraju – stwierdził Czarnek.
Poseł Jacek Czerniak (Nowa Lewica) obecny na uroczystości również pochwalił „niepowtarzalny smak i zapach” grzybów z polskich lasów. Przyznał, że „lasy są naszym dobrem narodowym”. – Możemy być dumni, że mamy taką właśnie gospodarkę leśną – powiedział Czerniak i również zaapelował, żeby nie zanieczyszczać lasów.
Zdaniem wicemarszałka województwa lubelskiego Zbigniewa Wojciechowskiego lasy państwowe są bardzo dobrze zarządzane. – Lasy polskie muszą być narodowe, nie wolno ich nikomu sprzedać – podkreślił.
Radna sejmiku województwa i dyrektorka lubelskiego oddziału KRUS Magdalena Filipek-Sobczak przypomniała, że powiat lubelski obfituje w tereny leśne i zachęciła do udziału w konkursach dotyczących bezpieczeństwa w gospodarstwie rolnym.
Następnie na scenie wystąpiły dzieci i młodzież z miejscowych szkół. Na stoiskach kół gospodyń wiejskich goście mogli także spróbować przysmaków na bazie surowców i produktów leśnych. Zaplanowano także konkursy i zabawy.
PAP/ RL/ opr. DySczz
Fot. archiwum