W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku. To największa tego typu impreza w naszym regionie, która od lat przyciąga amatorów dobrej kuchni i gotowania.
Europejski Festiwal Smaku to przede wszystkim kuchnia świata, w tym z Włoch, Azerbejdżanu czy Grecji, ale też i z Polski, w tymz naszego regionu.
CZYTAJ: „Niebo w gębie”. Europejskie smaki w Lublinie [ZDJĘCIA]
Jak mówią turyści i mieszkańcy Lublina, to na tej imprezie kucharze zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy: – Próbowałyśmy lody na ciekłym azocie, są przepyszne, naturalne. Niebo w gębie. A nuż, widelec coś się spodoba, a może coś zastosujemy we własnej kuchni.
Na placu Po Farze w Lublinie ramię w ramię będą gotować zarówno ci mniej, jak i bardziej doświadczeni kucharze oraz szefowie kuchni. – Dla mnie gotowanie to po prostu pasja – mówi Kamila Jarosz z Technikum Lider w Lublinie. – Kuchnia to naprawdę bardzo dużo emocji. Lubię je. To przede wszystkim adrenalina, ale też stres, oczywiście zdrowy. To bardzo wciągające.
W niedzielę (10.09) w trakcie festiwalu będzie można zobaczyć pokazy najnowszych technik gotowania, a także rozejrzeć się po Jarmarku Inspiracji.
Niedziela (10.09) to ostatni dzień festiwalu. Początek o godzinie 10.00.
MaTo / opr. ToMa
Program w niedzielę
10:00
Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 18 – Stare Miasto w Lublinie.
11:00
Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.
12:00
Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
13:15
Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Motycz – Scena Smaku, Plac po Farze
14:00
Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
14:45
Pokaz podawania ostryg w wykonaniu Piotra Michalskiego – Scena Smaku, Plac po Farze.
15:15
Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
16:00
Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Marysieńki” z Marysina, Scena Smaku, Plac po Farze.
16:30
Pokaz Multi Frigo. Najnowsze techniki gotowania – Scena Smaku, Plac po Farze.
17:00
Czytanie fotografii. Spotkanie z Magdaleną Chojnacką. Trzeba odwagi, by pozostać czułym, pomimo tego wszystkiego, czym ciska w nas świat, by czerpać siłę z każdej iskrzącej sekundy – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
17:30
Tabulatura smaku. Co jadł Jan z Lublina? Pokaz gotowania prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu – Scena Smaku, Plac po Farze
18:30
Ceremonia wręczenia tytułu Good Chef Junior, nagród i wyróżnień z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi Frigo – Scena Smaku, Plac po Farze
18:45
Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku. Utwory z Tabulatury Jana z Lublina na renesansowym klawesynie wykona Corina Marti ze Szwajcarii, jedna z najlepszych klawesynistek na świecie. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – Bazylika oo. Dominikanów