Jagodzianki na drożdżowym cieście z kruszonką, krucho-drożdżowe paszteciki słodkie (z malinami) i wytrawne (z grzybami), szczawianka z jajkiem, letnia zupa cytrynowa – m.in. takie smakołyki prezentują koła gospodyń wiejskich podczas pikniku z produktem polskim organizowanego w ramach ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”.
Przedmiotem konkursu są dania kuchni regionalnej, przygotowywane z regionalnych produktów, m.in. takie jak gołąbki z kaszą gryczaną, olejem lnianym i sosem borowikowym, które gotowała Renata Małek z KGW Lipinianki z Lipin Dolnych w powiecie biłgorajskim. – Tę recepturę przekazała mi moja prababcia, która też wykonywała ją będąc młodą osobą, bo tego nauczyła ją mama. Kiedyś te kobiety z niczego robiły przysłowiową kapustę. Były mistrzyniami w tworzeniu czegoś z niczego.
CZYTAJ: Wyjątkowe skarby i militaria. Atrakcje na pikniku w Biłgoraju [ZDJĘCIA]
– Gryka, olej lniany, i grzyby, w które bogate są lasy biłgorajskie, to podstawa żywienia dawniej i dziś – podkreśla Anna Janda z KGW Zanie w gminie Księżpol. – Schab w sosie grzybowym z kaszą gryczaną, kasza prażona, pieczona. Gmina Księżpol to kasza, grzyby, bo lasy wkoło. Kasza była od pokoleń w każdym domu.
„Bitwa Regionów” to konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, którego przedmiotem jest wykonanie tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu charakterystycznego dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia. W Biłgoraju odbywa się pierwszy etap konkursu – powiatowy.
MLJ/ opr. DySzcz
Fot. Iwona Burdzanowska