W Tomaszowie Lubelskim zainaugurowano etap wojewódzki ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”.
Zwyciężyły pierogi z kaczką w sosie żurawinowo-wiśniowym Koła Gospodyń Wiejskich w Bełżcu Pierwszym. Do konkursu przystąpiły 24 koła z powiatu tomaszowskiego.
– Panie z Kół Gospodyń Wiejskich wykorzystały przede wszystkim lokalne smaki: kasze, ziemniaki czy kapusty. Dużo było ziół. Ciężko było wybrać. Jako kucharz z 20-letnim stażem mogę powiedzieć: wow! – mówi przewodniczący jury, kucharz Adam Dziura.
– Ogromna radość. Zrobiłyśmy… tylko pierogi – mówią zwyciężczynie eliminacji. – Były one w dwóch postaciach: w jednej było mięso z kaczki gotowanej, a drugie pierożki były z kaczki surowej. Oczywiście później też były gotowane. Do tego był dip żurawinowo-wiśniowy na bazie octu. To jest nasz przepis. Robiła to wcześniej mama koleżanki i ona nam to podpowiedziała. To jest ich świąteczna potrawa.
Koło Gospodyń Wiejskich z Bełżca Pierwszego będzie reprezentowało powiat tomaszowski na etapie wojewódzkim. II miejsce zajęło koło ze wsi Rachanie, trzecie z miejscowości Majdanek.
Do udziału w VIII edycji „Bitwy regionów” zgłosiła się rekordowa liczba kół – ponad 3,5 tysiąca, w tym 427 z województwa lubelskiego.
AP / opr. ToMa
Fot. AP