– Żeby uniknąć świątecznego przejedzenia, warto „odchudzić” potrawy, czyli zmniejszyć ich kaloryczność – radzą eksperci.
– Jeżeli jesteśmy gospodarzami, mamy większy wpływ na potrawy, które serwujemy – mówi dietetyk Kinga Głaszewska-Furman. – To święta obfitujące w majonez. Zamiast więc serwować jajka czy sałatki z samym majonezem, możemy do tego dodawać jogurt naturalny i robić sosy jogurtowo-majonezowe. Możemy też serwować więcej warzyw. Jeżeli ktoś jest na diecie odchudzającej, warto, żeby pilnował kalorii. Teraz są nawet kalkulatory kalorii w aplikacjach, którymi możemy posługiwać się, żeby to jedzenie ze świątecznego stołu sobie bilansować.
CZYTAJ: Kultywują tę tradycję od lat. Janowieckie bębny obwieszczą zmartwychwstanie Jezusa
Dobrym sposobem na przejedzenie jest także aktywność ruchowa oraz picie dużej ilości wody oraz herbat ziołowych.
RyK / opr. ToMa
Fot. pixabay.com