Przed nami IV edycja Festiwalu Kuchnia Inspiracji, podczas którego lublinianie i turyści będą mogli poznać bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia jest ziemniak – warzywo od wieków obecne na stołach mieszkańców Lubelszczyzny. To właśnie jemu poświęcone będą spacery z przewodnikami, konkurs kulinarny dla studentów, jarmark oraz warsztaty. Festiwal odbędzie się w dwa ostatnie weekendy listopada. W programie festiwalu zaplanowano także dwa otwarte spacery.
Pierwszy z nich „Od andyjskich gór do podlubelskich pól” poprowadzi Przewodniczka Inspiracji Marta Łukasik, która przybliży historię ziemniaka: od rośliny medycznej, przez ozdobę dworów królewskich i arystokratycznych, po powszedni składnik codziennej diety. Uczestnicy wyruszą spod Ratusza (pl. Łokietka 1), a trasa przebiegnie przez Krakowskie Przedmieście, ul. Świętoduską, ul. Bernardyńską i ul. Zamojską.
Drugi spacer „Ziemniaki, kartofle, pyry i babole polecają się na stole”, podczas którego przewodniczka Inspiracji Danuta Borzecka opowie uczestnikom, w jaki sposób ziemniaki wyparły kasze z lubelskiego stołu. Trasa poprowadzi przez najważniejsze miejsca Lublina – od Wzgórza Zamkowego, przez Stare Miasto, w kierunku Krakowskiego Przedmieścia.
Będziemy wędrować szlakami smaków po lubelskiej ziemi – zaprasza Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. Miasto Lublin









