Uroczyste świąteczne śniadanie, święcenie pokarmów i dzielenie się jajkiem w trakcie składania życzeń – to kolejność w jakiej Polacy uszeregowali w cyklicznym Barometrze Providenta najczęściej kultywowane przez nich zwyczaje wielkanocne.
CZYTAJ: Wielkanoc. Jak jeść w święta, aby nie przytyć?
Nie znaczy to jednak, że ta hierarchia jest typowa dla wszystkich regionów. Lubelski ma swoją, mówi Agnieszka Baran z Provident Polska. – Najważniejszą tradycją wielkanocną na Lubelszczyźnie jest dzielenie się jajkiem i innymi potrawami ze święconki. Kultywuje ją ponad 81% mieszkańców – podkreśla. – Na drugim miejscu jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę, a dopiero na trzecim, z wynikiem nieco ponad 70%, znalazło się uroczyste śniadanie – dodaje.
Lubelskie ma też odmienne od statystycznej krajowej preferencje kulinarne, pod względem potraw głównych oraz deserów. – Lubelszczyzna to jedyny region, gdzie barszcz biały jest popularniejszy od żurku, a ulubionym ciastem nie babka lecz mazurek – tłumaczy Baran.
W skali kraju tradycyjne mazurki jako ulubione świąteczne ciasta wskazał co piąty respondent, babkę – czterech na dziesięciu. Pomiędzy nimi znalazł się sernik – faworyt seniorów.
JB / opr. PaW
Fot. www.pexels.com