Jak jeść w święta, aby nie przytyć i jak przygotować zdrowsze potrawy?
CZYTAJ: Kupujesz ciasta na święta w sklepie? Zobacz, na co zwrócić uwagę!
– W ogóle te święta wielkanocne mogą być zdrowymi świętami. Jemy dużo jajek, które są źródłem lecytyny dobrej dla pracy mózgu – podkreśla dietetyk Kinga Głaszewska-Furman. – Jest to pełnowartościowe białko, także wzbogaćmy jajka o mikro listki, kiełki. Pamiętajmy o ziołach, które poprawiają trawienie. Jeśli robimy sałatkę jarzynową, to niech będzie, ale zróbmy jeszcze jakąś lżejszą na miksie sałat czy na sałacie masłowej z oliwą, czy z olejem tłoczonym na zimno. Sałatka z jajkami i szczypiorkiem wpasowałby się również w klimat świąt wielkanocnych – dodaje.
Dietetycy radzą, żeby zadbać, aby potrawy świąteczne były wartościowe. – Warto czasem zastąpić tradycyjne produkty ich zdrowszymi zamiennikami – uważa dietetyk Kinga Głaszewska-Furman. – Przy popularnych wypieki, babkach czy mazurkach, możemy zamiast tradycyjnej mąki pszennej używać mąki orkiszowej czy miksu mąk. Zamiast cukru możemy dodać ksylitolu lub erytrolu. Przy popularnych sernikach również możemy korzystać z mniej tłustych serów – dodaje.
100 gramów majonezu to około 700 kalorii. Można zamienić go na jogurt, a robiąc sos do sałatki jarzynowej zachować proporcje pół na pół majonezu i jogurtu.
RyK / opr. AKos, PaW
Fot. pexels.com