Lista Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego wzbogaciła się o 11 wyrobów. To między innymi pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca, piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem (Równianki, powiat krasnostawski), nadwiślańska zupa z suma (Janowiec), szczodroki karczmiskie, trawnicka lemieszka, kluskach z makiem z Leonina czy bandzwoły z fasolą.
Te ostatnie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach (gm. Żyrzyn, pow. puławski). – Bandzwoły to ciasto pół na pół z tartych i gotowanych ziemniaków. Dodajemy do niego jeszcze sól, pieprz. A farsz jest z gotowanej fasoli – mówi członkini koła Elżbieta Kozak.
CZYTAJ: Awantura przy dzieleniu mięsa. 54-latka odpowie za zabójstwo [ZDJĘCIA, WIDEO]
– Mamy 273 produkty tradycyjne w województwie lubelskim. Jesteśmy pod tym względem pierwsi w kraju – mówi wicemarszałek województwa lubelskiego Marek Wojciechowski. – Jest to nasza duma, bo województwo lubelskie rolnictwem, przetwórstwem i zdrową żywnością stoi. I to potwierdzamy. Oprócz tego, że są to produkty, które mają tradycję przynajmniej 25 lat wytwarzania, to są również jakościowo bardzo dobre. W wielu przypadkach mają certyfikaty krajowe i unijne.
Na listę zostały wpisane także: gulasz barani ze słomianymi plackami z ziemniaków (Janowiec), Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca, placek drożdżowy z kruszonką z Bełżyc, placki z blachy (zwane także podpłomykami lub fajerczakami) z Równianki.
Podczas gali w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego wręczono też dyplomy dla producentów, którzy wpisali najwięcej własnych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych.
MaK / opr. ToMa
Fot. Piotr Michalski