Kutia, barszcz czerwony czy karp to dla wielu osób potrawy obowiązkowe na wigilijnym stole. Jednak – jak tłumaczy kulturoznawczyni dr Beata Maksymiuk-Pacek – to, co będziemy spożywać podczas tradycyjnej wieczerzy, zależy od miejsca, w którym żyjemy.
CZYTAJ: Ekspert: Wieczerzę wigilijną warto przygotować tak, by była jednocześnie smaczna i zdrowa
– Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym, jeśli chodzi o kulturę, o kuchnię itd. – zaznacza dr Maksymiuk-Pacek. – Sama pochodzę z Południowego Podlasia, to też jest część obecnego województwa lubelskiego. U nas kutii się nie je. W moich stronach rodzinnych je się taki postny barszcz, którego – jak nieraz rozmawiam z koleżankami – tutaj nie ma. To jest taki barszcz gotowany z grzybów, do tego dodaje się koperek, olej i ziemniaki. To charakterystyczne dla terenów bliżej granicy z Białorusią.
Tradycyjnie do wieczerzy wigilijnej zasiada się po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki.
MaK / opr. WM
Fot. Vegalabs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Pliki dźwiękowe
Beata Maksymiuk-Pacek




!["Takie sytuacje mobilizują ludzi". Abp Stanisław Budzik po pożarze lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 4 EAttachments92214707c0ba060efc167f431913e25ce6d1019 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92214707c0ba060efc167f431913e25ce6d1019_xl-350x250.jpg)

![Ogień pojawił się tuż przed mszą. Proboszcz wyprowadził wiernych z palącego się kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 6 EAttachments9221511c79583525fcdcdbe109a9c0231c1d27d xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9221511c79583525fcdcdbe109a9c0231c1d27d_xl-350x250.jpg)


!["To dramatycznie wygląda". Dogaszanie pożaru lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 9 EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde_xl-350x250.jpg)

