Kilkanaście dań zgłoszono do konkursu kulinarnego “Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny – Hubertus Lubelski”. Potrawy przygotowały koła gospodyń wiejskich i koła łowieckie z naszego regionu.
CZYTAJ: Nie tylko wymiana opon. Jak przygotować auto do zimy?
– Danie, które przygotowałyśmy, jest mocno związane z naszą miejscowością – mówi Małgorzata Gral z Aktywnego Koła Gospodyń Wiejskich w Zalesiu. – Zalesie, jak sama nazwa mówi, otaczają lasy. Mieszkało tu dwóch dziedziców. I w ich dworach bardzo często królowała dziczyzna. Przygotowałyśmy więc pasztet dworski z dziczyzny. To przepis, który pozyskałyśmy od jednej z najstarszych mieszkanek naszej miejscowości.
– To druga edycja Hubertusa Lubelskiego – mówi wicemarszałek województwa lubelskiego Marek Wojciechowski. – Konkurs był otwarty, więc potraw i produktów wpłynęło sporo.
Impreza trwa w Karczmie Czernicówka w Wojciechowie-Kolonii.
MaK / opr. ToMa
Fot. pixabay.com