W lubelskim skansenie zorganizowano „Obieraczki kapuściane”. To o tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty.
Jak przypominają organizatorzy: „Kapusta była, obok ziemniaków, jednym z głównych składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach – szatkowaną, ale i w główkach”.
Poświęcony temu pokaz w Zagrodzie z Teodorówki zorganizował zespół obrzędowy z Kocudzy. Pokazał on obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty. A wszystko zorganizowane w formie przedstawienia parateatralnego, w którym jednym z „aktorów” była publiczność.
Lublin, 06.10.2024, fot. Piotr Michalski











































!["Otuleni Dobrem". Uczestnicy wydziergali kilkaset czapek i szalików [ZDJĘCIA] 9 EAttachments9184818ae3dc2e1bfcf8e4e997a0ce132539f9c xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9184818ae3dc2e1bfcf8e4e997a0ce132539f9c_xl-350x250.jpg)

