Babka drożdżowa zaparzana nagrodzona tytułem ,,Perła 2024” podczas tegorocznych targów “Smaki Regionów'” w Poznaniu.
Do konkursu “Nasze kulinarne dziedzictwo. Smaki regionów” babkę zgłosiła Urszula Nowicka z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach.
CZYTAJ: Trafiona inwestycja. Mieszkańcy Białej Podlaskiej pokochali tężnię solankową
– Babkę przygotowałam na podstawie dawnych przepisów, tylko na naturalnych produktach, w tym aż 20 żółtkach z jajek – mówi Urszula Nowicka. – Sama nie wiem, skąd ten talent. Moja babcia kiedyś u księdza gotowała, ale ja nie jestem po szkole gastronomicznej, tylko rolniczej. Od najmłodszych lat miałam coś takiego, że to lubiłam. Ale tylko kuchnię tradycyjną, żadnej nowoczesnej. To jest moje hobby, siedzę nad tym, szukam przepisów.
Urszula Nowicka za swoje kulinarne dokonania była już wielokrotnie nagradzana. Dzięki niej na listę produktów tradycyjnych wpisano pierogi perkowickie, napój żniwny czy kłacz z jagłami.
MaT / opr. ToMa
Fot. Urząd Gminy w Białej Podlaskiej