Bitwa Regionów to kulinarna impreza, która towarzyszy dniom konia arabskiego odbywającym się w Janowie Podlaskiego.
Dwanaście kół gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego rywalizuje w przygotowaniu tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem rodzimych produktów.
– Na konkurs przygotowałyśmy bumby kartoflane – mówi Marta Sitkowska z Koła Gospodyń Wiejskich z Gołębia z gminy Michów. – Są to duże pyzy z ziemniaków gotowanych, ziemniaków tartych, faszerowane białym serem na półsłodko bądź kapustą z grzybami. Polane tłuszczem, skwarkami. To są potrawy bardzo proste, z naszego regionu, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ta impreza umacnia takie tradycje, które pamięta się z dzieciństwa – te smaki, te zapachy.
CZYTAJ: „Największa koncentracja piękna na metrze kwadratowym”. Pokaz i aukcja w Janowie Podlaskim
Uczestnicy imprezy mają okazję spróbować tych potraw. Małgorzata Rogowska przyjechała z Radomia. Jak mówi, prezentowane potrawy mają niepowtarzalny smak. – Już jem chyba szóstą z rzędu potrawę. Wszystko jest oryginalne. Lubimy te klimaty i to jedzenie.
Koło gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego, które zwycięży w dzisiejszym konkursie, weźmie udział w ogólnopolskim finale Bitwy Regionów.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwo Rolnictwa.
MaT/ opr. DySzcz
Fot. Małgorzata Tymicka