Cebularz – jeden z najbardziej popularnych i tradycyjnych przysmaków Lubelszczyzny. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w XIX stuleciu, a jako pierwsi zaczęli wypiekać go Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Legendę i przepis na cebularze można poznać, wybierając się do Regionalnego Muzeum Cebularza w Lublinie.
Podczas interaktywnego pokazu z udziałem legendarnej Esterki oraz piekarza Franka, każdy uczestnik ma możliwość samodzielnie upiec swojego cebularza.
Więcej o Regionalnym Muzeum Cebularza i samym lubelskim przysmaku opowie Anna Dembicka-Drapała, współtwórca muzeum.
Materiał przygotowała Paulina Berini.
Fot. archiwum RL
Pliki dźwiękowe
Muzeum ze smakiem cebularza








![„Czas apokalipsy” w Lublinie. Słynny fotograf o legendarnym zdjęciu [ZDJĘCIA] 8 EAttachments920050403fb6eedfda90bbafaf79b6e2fb8e677 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments920050403fb6eedfda90bbafaf79b6e2fb8e677_xl-350x250.jpg)


