Obwarzanek to jeden z produktów, którego receptura nie należy do zbyt skomplikowanych, ale jego przygotowanie jest wieloetapowe i wymaga wprawy. Wyrośnięte ciasto formuje się i skręca w pierścień, po czym obgotowuje, odsącza, dekoruje, a następnie piecze do zrumienienia. W podobny sposób Chiny tworzą swój „obwarzanek”. Jego zasięg na wschodzie wyznacza Tajwan, na północy i zachodzie Mongolia, Xinjiang oraz Tybet, zaś na południu Makau oraz Hongkong. Jak powstaje i jak „smakuje” imperium made in China? O sztuce polityki Chin wobec ich (bardzo) bliskiej „zagranicy”, która poddawana jest „obróbce termicznej”, porozmawiam z prof. Michałem Lubiną (UJ). Zapraszam na GPS o Chinach widzianych od zewnątrz. Zanosi się na prawdziwie chrupką rozmowę!
Po 22:00 zaprasza Grzegorz Gil.
Fot. pixabay.com