W Okszowie koło Chełma świętują pszczelarze. W Zespole Szkół Rolniczych trwa Nadbużańskie Święto Pszczoły.
– Wiele miodu jest na rynku, ale najzdrowszy to ten z terenów, gdzie mieszka konsument – mówi wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, profesor Zbigniew Kołtowski. – Od lat organizmy są przystosowane do spożywania tej żywności, która jest w danej lokalizacji. I wtedy można powiedzieć, że mogą docenić jakość. Faktycznie tych miodów, które pochodzą bezpośrednio od pszczelarza, ze swoją etykietą, z nazwą, z wszystkimi detalami, które powinny być na etykiecie, pszczelarze się nie wstydzą, jeśli chodzi o jakość.
CZYTAJ: Oderwać młodzież od komputerów. Liga z papieżem [ZDJĘCIA]
Zdaniem Zbigniewa Kotłowskiego najbardziej wartościowy i najsmaczniejszy jest miód wielokwiatowy. Pochodzi z nektaru z różnych gatunków roślin, ma najszerszą paletę składników aromatycznych i biologicznie czynnych.
MMaj / opr. LisA
Fot. Piotr Janiak