Trwa Lubelski Festiwal Smaku. Na placu Teatralnym w Lublinie lokalni producenci żywności prezentują swoje produkty.
– Prezentujemy tuszonkę po fajsławicku. To jest wekowane mięso, wieprzowina. Mamy smarowidło. Smażone warzywa, gulasz wołowy, pasztet z cukinii, sernik ze swojskiego sera, syrop miętowy – mówią wystawcy. – My mamy korzenie żeń-szenia do żucia, herbatki żeńszeniowe. Żeń-szeń wzmacnia pamięć, poprawia proces myślenia, kojarzenie, koncentrację, energetyzuje organizm, dodaje sił witalnych. Mamy napoje naturalnie fermentowane, niepasteryzowane. Są bardzo zdrowe. Każdy ma coś innego. Imbirek na odporność, zakwas na poprawę parametrów krwi, kombucha na ogólną witalność i kwas chlebowy, który ma dużo witamin i minerałów.
Stoiska są dziś czynne do 20:00. Można je odwiedzić także jutro (23.06).
LilKa / opr. WM
Fot. Piotr Michalski