Czym były korowaje, kołacze, byśki i nowe latka dowiedzą się odwiedzający dział etnografii w Muzeum Ziemi Chełmskiej.
Na wystawie będzie można zobaczyć polskie pieczywo obrzędowe z uwzględnieniem wątków wielokulturowości, a więc także wywodzące się z tradycji żydowskiej, prawosławnej oraz wytwory międzykulturowe jak na przykład korowaje. Wszystkie wypieki przygotował zgodnie z tradycyjnymi recepturami twórca ludowy Michał Kowalik.
Chełmscy muzealnicy planują też cykl warsztatów dzieci i dorosłych, na których będzie można własnoręcznie przygotować elementy pieczywa obrzędowego, ozdobić korowaj czy wykonać szyszki weselne.
CZYTAJ: „Nietelefoniczne” budki z ciekawą historią [ZDJĘCIA]
Wernisaż wystawy pt. „Niezwykła moc chleba – pieczywo obrzędowe w kulturze ludowej” w Muzeum Ziemi Chełmskiej rozpocznie się w południe.
MMaj / opr. LisA
Fot. Muzeum Ziemi Chełmskiej im. W. Ambroziewicza w Chełmie Facebook